Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Mzdová kalkulačka Antal je tu!

Antal mzdová kalkulačka, Antal Salary calculator

Při vyjednávání o pracovních podmínkách se obvykle setkáte s hrubou výší platu. Jaký je rozdíl mezi čistou a hrubou mzdou a kolik vám ve finále z výplaty zbyde? Vyzkoušejte mzdovou kalkulačku Antal, do které stačí zadat jen několik základních údajů a rychle budete mít představu, kolik peněz můžete každý měsíc očekávat na svém účtu.

Jaký je rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou?

Hrubou mzdou se rozumí odměna za práci zaměstnance před zdaněním a odečtením odvodů za zdravotní a sociální pojištění. V letošním roce zůstávají sazby daně z příjmů na stejné úrovni j jako v loňském roce, tedy 15 a 23 %. Sazbě 23 % podléhají měsíční příjmy, které převyšují čtyřnásobek průměrné hrubé mzdy (ta v současné chvíli - 2. čtvrtletí 2023, dle Českého Statistického úřadu, činí 43 193 Kč.)

Za zdravotní pojištění si zaměstnanec hradí částku ve výši 4,5 % ze své hrubé mzdy a za sociální pojištění 6,5 %. Zaměstnavatel za zaměstnance na zdravotním pojištění odvádí částku ve výši 9 % a na sociálním pojištění ve výši 24,8 % z vyměřovacího základu.

Čistá mzda potom představuje skutečnou výši odměny, kterou dostane zaměstnanec na ruku, tedy po odečtení zálohy na daň a odvodů zdravotního a sociálního pojištění.

Jak si vypočítat čistou mzdu na naší kalkulačce?

Výpočet je velice jednoduchý – stáčí jen pár následujících kroků:

  •    Vyplňte výši vaší hrubé mzdy, kterou naleznete například v návrhu pracovní smlouvy.
  •    Zaškrtněte políčka, která pro vás platí - například zda studujete, zda pobíráte invalidní důchod, jste držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P a zda máte u zaměstnavatele podepsané prohlášení k dani (to může být podepsané vždy pouze u jednoho zaměstnavatele).
  •    Uveďte počet dětí pro uplatnění slevy na dítě (ale pozor, slevu na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů).

Poté už mzdová kalkulačka sama všechno spočítá – nejenom výši vaší čisté mzdy, ale i jednotlivé složky, které se z platu odvádí na daních a pojištění. A pro zajímavost se také můžete podívat, na kolik vaše práce vyjde vašeho zaměstnavatele. 


Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: